פיתוח שפה בקרב ילדים היא עניין חשוב ביותר שיש לנסות ולשפר אותו באופן יומיומי. ככל שהילד לומד יותר מילים, הוא יהיה יותר משכיל וכל ההורים רוצים שהילד שלהם יהיה משכיל. כמובן שהילד לא יכול לפתח את השפה שלו לבד והוא צריך עזרה מהסובבים אותו. במיוחד בשביל זה אספנו 5 שיטות מצוינות שיעזרו לילד שלכם בפיתוח השפה.

פיתוח שפה – בלבול מכוון

כשהילד שלכם מבקש משהו, תנו לו משהו דומה אך כמובן כזה שהוא יצליח להבחין בהבדל. למשל, אם הוא מבקש את משאית הצעצוע שלו, תנו לו את מכונית הצעצוע שלו. כשהוא יבחין בכך שהוא קיבל דבר דומה אך לא את מה שהוא ביקש, הוא יעמיד אתכם על טעותכם ויבקש שוב את מה שהוא רוצה. לאחר מכן, הסבירו את טעותכם – "אהה, ביקשת את המשאית, לא את המכונית. טוב, שניהם כלי רכב הנוסעים בכביש, לשניהם יש גלגלים ונהג. לכן התבלבלתי". המטרה כאן היא ללמד אותו להבחין בהבדלים, זהו בעצם שיעור מסווה של דמיון ושוני.

שימו לב – שיטה זו יכולה להיות מאוד מתסכלת בעבור הילד. לכן, השתמשו בה במידה.   

פיתוח שפה – שתפו אותו במה שאתם עושים

זה לא משנה אם אתם מבשלים במטבח, מתקינים ארונית חדשה או מנקים את הבית – שתפו את הילד. בכך שתכלילו אותו בפעילות שלכם, אתם יכולים ללמד אותו את המילים והפעילות הקשורים בתחום. הלמידה הופכת אפקטיבית וטובה יותר כאשר מבצעים את הפעולות המיוחסות למילים אלו.

פיתוח שפה
תנו להם לעזור לכם ולמדו את המילים הקשורות בתחום

פיתוח שפה – מילת היום

אם הילד שלכם כבר די גדול – בחרו מילה ביום/שבוע וכתבו אותה בגדול על לוח או על המקרר עם הגדרות פשוטות ומילים נרדפות. במהלך השבוע נסו למצוא את כל האפשרויות להשתמש במילה שבחרתם. שיטה זו תעזור לילד שלכם להבין טוב יותר את המילה בהקשרים שונים ותעזור לו להכליל את המילה הזו באוצר המילים שלו.

פיתוח שפה – מה אני רואה?

כשאתם קוראים ספר או נוסעים ברכב, שחקו במשחק "מה אני רואה?". כשאתם קוראים לילד סיפור, אל תקראו את הסיפור אלא תנו לילד לנסות להסביר לכם מה קורה בסיפור לפי מה שהוא רואה בתמונות. המשחק הוא כדי להכניס את הלמידה אל מסגרת כיפית יותר. השתמשו בתבנית מסוימת כמו "אני רואה___" ועל הילד להציג מה הוא רואה. במידה ויש משהו שהוא לא מכיר, שחקו אתם את המשחק והסבירו לו על הדבר הזה. מטרת המשחק היא ללמד את הילד לקשר בין מה שהוא רואה אל המילה.

פיתוח שפה – שאלות פתוחות

שיטה זו היא יותר שיטה חינוכית מאשר לימודית. כולנו חזינו בילד עצבני, כל דבר ששואלים אותו הוא אומר "לא". לא משנה אם אתם מציעים לו לשחק בכדור, במשחק הקופסה האהוב עליו או האם הוא רוצה לקרוא סיפור. המטרה בשיטה זו היא כמו שמה – לשאול שאלות פתוחות ולא שאלות של כן ולא. במקום לשאול "אתה רוצה לקרוא ספר?" תשאלו "אנחנו יכולים לשחק משחק קופסה או לקרוא ספר. מה אתה מעדיף?". כך, אתם מעלימים את האופציה שלו להגיד לא. נכון, הוא עשוי לסרב לאופציות שתיתנו לו. במידה וזה קורה, תשאלו אותו מה הוא רוצה לעשות. 

פיתוח שפה
תגרמו לו לחשוב

פיתוח שפה אצל הילד יעזור לו מאוד בעתיד. דברו איתו כמה שאפשר, תנו לו לדבר, תנו לו לקרוא ספרים ועשו הכל כדי שאוצר המילים שלו יהיה רחב ככל האפשר. כך, הוא יגדל להיות ילד משכיל וחכם שאוהב ללמוד.

רוצות לקרוא מאמרים בנושא שלבי התפתחות? לחצו כאן.

שאלות נפוצות

פיתוח שפה – מהי הדרך הטובה ביותר לפיתוח שפה?

זה משתנה לפי הגיל. כשהילד שלכם עוד קטן ועדיין לא אמר את המילה הראשונה שלו, הדרך הטובה ביותר לעודד אותו לכך היא דיבור. פשוט דברו איתו ולידו כמה שיותר, הוא שומע ולאט לאט הוא יתחיל לדבר. כשהם מעט גדולים יותר, תנו להם לדבר וצרו איתם אינטראקציות מילוליות כמה שאפשר.

פיתוח שפה – מהם משחקי פיתוח השפה הפופולריים?

משחקים כמו "מה אני רואה?" ומשחקי זיכרון של מילים הם משחקי שפה מעולים בעבור הילד שלכם.

פיתוח שפה – איך אפשר לגרום לילד לאהוב ספרים?

אי אפשר לגרום לאף אדם לאהוב משהו בכוח אבל כן אפשר לעודד אותו לנסות את הדבר הזה. בכל הקשור לקריאה, נסו לקשר אותה למשהו כיפי ובמידה וזה לא מצליח, הציבו סוג של אולטימטום כמו אין טלוויזיה אם אתה לא קורא ספר אחד בשבוע או משהו דומה. נכון, אולי הוא לא יאהב לקרוא, אך לפחות הוא יעשה זאת.