חשמל וסכנותיו הם נושא שחובה על ההורים ללמד את הילדים. חשמל, על כל יתרונותיו הרבים, מהווה סכנה ממשית בעבור כולם אך עוד יותר בעבור מי שלא מכיר את הסכנות ולא יודע איך להימנע מהן. תינוקות וילדים קטנים הם האוכלוסייה הפגיעה ביותר בשל הסיבה שהם בדרך כלל אלו שלא מודעים לסכנות הקיימות של חשמל ולכן חשוב מאוד ללמד אותם את הנושא בגיל צעיר.

במאמר זה, אנו נדבר על הסכנות שחשמל מהווה ועל איך אפשר ללמד את הנושא בצורה מעניינת וכיפית.

חשמל וסכנותיו – מהי התחשמלות

הסכנה הגדולה ביותר של חשמל היא כמובן התחשמלות. התחשמלות גורמות לכוויות קשות מאוד, פציעות וחס וחלילה, מוות. בעת התחשמלות, השרירים שלנו מתכווצים ובשל כך, פתחי האוויר שלנו נסתמים, מה שעלול להוביל לחנק. בנוסף לכך, החשמל העובר בגוף גורם לכך שדופק הלב שלנו יואץ וכלי הדם שלנו מצטמצמים. התחשמלות עלולה להשפיע על גופנו גם שעות לאחר המקרה.

חשמל וסכנותיו – רחבי הבית

הבית הוא המקום שבו קורות רוב תאונות החשמל – תנור שנשכח דולק, מטען שמתלקח או ילד קטן שדוחף אצבעות לשקע. לכן, חשוב מאוד לעשות הכל כדי למנוע את הסכנה האפשרית. הילדים לומדים ממה שהם רואים אתכם עושים, לכן, אם אתם עושים משהו לא בטיחותי, יכול מאוד להיות שגם הילד יעשה זאת.

כשאתם מסיימים להשתמש במכשיר חשמל מסוים – מטען, תנור, טוסטר או כל מכשיר אחר, זכרו לנתק אותו מהחשמל, רק שימו לב לא לנתק את המכשיר באמצעות משיכה של הכבל כי זה מסוכן מאוד. במידה ויש לכם מכשירי חשמל עם כבלים ארוכים, כדאי להרחיק אותם מהישג ידם של הילדים כדי שהם לא ימשכו את המכשיר אליהם. אם אתם יכולים לקצר את הכבל – עשו זאת.

ישנן הרבה דרכים להפוך מכשירי חשמל לבטיחותיים לתינוקות כמו מחסומי כפתור לתנור, מנעולים לטוסטרים, פקקים לשקעים ועוד. רצוי לקנות כמה כאלה כשהתינוק מתחיל ללכת. במידה ויש בבית כבל חשוף או בלוי, יש להחליפו מיד, הרחיקו מכשירי חשמל ממקורות מים כמו כיור וכמובן, אל תיתנו לילד להכניס ידיים (או כל דבר אחר) אל השקע.

חשמל וסכנותיו

חשמל וסכנותיו – בחוץ

גם מחוץ לבית, תאונות החשמל עלולות לתפוס אותנו לא מוכנים ובשל כך, חשוב להיזהר מאוד גם כשאנחנו מבלים את זמננו בחוץ. כמובן, יש דברים שהם מחוץ לשליטתנו כמו למשל עמוד חשמל שנופל או חוט שנקרע. במידה ואתם בקרבת מקום לעמוד שנפל או חוט קרוע, התרחקו מהמקום והתקשרו מיד למשטרה או לחברת החשמל. למרות זאת, ישנם דברים שהם כן בשליטתנו וחשוב מאוד שנשים לב אליהם.

ילדים אוהבים לטפס על סולמות בגן השעשועים ובין היתר גם על עצים. שימו לב שהעצים הללו לא נמצאים ליד או תחת חוטי או עמודי חשמל. כמו כן, למדו אותם שאסור לגעת בעמודי חשמל בשום פנים ואופן. בשטחים הפתוחים, לפעמים ישנם תחנות כוח חשמליות, התרחקו מהן. אם אתם יוצאים עם הילד כדי להעיף עפיפון או מסוק על שלט, אל תעשו זאת בקרבת בתים מכיוון שזהו שטח שיש בו המון חוטי חשמל. במקום זאת, צאו לשטחים הפתוחים, הרחק מחוטי החשמל. במידה ואתם עדים לאדם שמתחשמל, התרחקו ממנו וקראו לעזרה.  

חשמל וסכנותיו

חשמל וסכנותיו – טיפים לבטיחות חשמל

  1. אל תשימו בגדים או פריטים דליקים בקרבת מכשירי חשמל שעלולים להעלות אותם באש.
  2. החליפו חוטי חשמל בלויים ושמרו עליהם תקינים ככל האפשר.
  3. אם ילדכם משחק עם צעצוע חשמלי כלשהו וודאו שהוא נמצא במרחק ממקורות מים, גם אם זה רק כיור המטבח.
  4. כמו שאמרנו, אם אתם בעניין של להטיס טיסנים, רחפנים או כל כלי טיס זעיר אחר, אל תעשו זאת ליד קווי חשמל אלא צאו אל השטח הפתוח.

חשמל וסכנותיו – לימוד הילדים

כדאי מאוד ללמד את הילדים על הסכנה שחשמל מהווה מגיל צעיר ככל האפשר. הפכו את הלימוד לחוויה משפחתית (בטח אם יש לכם כמה ילדים)., התשמשו בספרים ודפי פעילות וכמובן, סרטונים אינטראקטיביים. בנוסף, יש משחקי קלפים ומשחקי קופסה בנושאי בטיחות שונים. בלמידה דרך חוויה מהנה היא למידה אפקטיבית יותר מכיוון שהילד לא מרגיש שהוא לומד אלא רואה סרטון או משחק.

שיעור מעשי הוא דרך מעולה נוספת כדי ללמד את הילדים. קחו חוטי חשמל (לא פעילים כמובן), פתחו אותם והראו להם מה נמצא בפנים. כשהם גדלים מעט, אפשר גם להעמיק את הידע שלהם בנושא עוד יותר.

חשמל וסכנותיו

חשמל וסכנותיו – איך עוזרים?

אם חס וחלילה, למרות שאתם שומרים על כל הכללים עליהם דיברנו עד כה, עדיין קורה מצב ומישהו מתחשמל, זה מה שאתם צריכים לעשות:

  1. הורידו את החשמל בבית. פעולה זו תגרום לקצר ותעצור את ההתחשמלות. במידה ואין אפשרות להוריד את החשמל מכל סיבה שהיא, נתקו את המגע בין האדם למקור החשמל בעזרת חומר אינו מוליך.
  2. הזיקו עזרה.
  3. דאגו לכך שיהיה לו חם.
  4. כסו בתחבושות את המקומות הנחוצים.
  5. במידת הצורך – בצעו פעולות החייאה

רוצות לקרוא מאמרים בנושא בטיחות בבית וברכב? לחצו כאן.